Kuchnia marzeń może mieć różne oblicza, ponieważ marzenie jednego człowieka nie jest podobne do marzenia drugiego człowieka. Pamiętajmy jednak, że kuchnia to przede wszystkim serce domu, które bije w rytmie przygotowywanych posiłków. Kuchnia jest więc domowym epicentrum smaków, kolorów, zapachów pochodzących ze wszystkiego, co jest jadalne. Aby odpowiednio i z miłością przygotować jedzenie, ta niezwykła przestrzeń musi być estetyczna, ale i bardzo praktyczna.
Kuchenne meble – nowoczesne i klasyczne
Aranżacja wnętrza ma ogromne znaczenie. Wygoda i estetyka zapewnią przyjemność oraz komfort pracy w kuchni. Dla jednych najbardziej estetyczne i praktyczne będą klasyczne meble, które mają bardzo dużą ilość przeszkleń w kształcie na przykład kryształowych witryn. W takiej kuchni duża jadalnia powinna znaleźć się na środku pomieszczenia. Idealnym wyborem będą meble w stylu rustykalnym lub prowansalskim, wykonane z drewna. Inne osoby zachwyci minimalistyczna aranżacja wnętrza składająca się z prostych, nowoczesnych i pudełkowych szafek z błyszczącymi, lakierowanymi i bardzo prostymi frontami. W kuchni nie będzie zbędnych ozdób, ale znajdzie się funkcjonalna wyspa ze stołem w postaci barku. Pomysły na urządzenie kuchni zawsze będą zależały od gustu.
Funkcjonalność przede wszystkim
Aranżacja kuchni musi być funkcjonalna. Zacznijmy od oświetlenia – najlepsze jest podszafkowe (lub nadblatowe) i dodatkowo w centralnym punkcie kuchni. Dalej idziemy za czynnościami, które prowadzą do przygotowania potraw. Najpierw są wyjmowane produkty z lodówki. Następnie trafiają do mycia, potem są krojone, tłuczone i umieszczane w garnku, patelni lub w piekarniku albo w robocie kuchennym. Jest to tak zwany przez architektów wnętrz trójkąt roboczy. Jego wierzchołkami są w odpowiedniej kolejności: lodówka, zlewozmywak i kuchenka wraz z piekarnikiem. Pomiędzy znajdują się blaty kuchenne, które muszą być odporne na zarysowania i łatwe w czyszczeniu, a poza tym odpowiedniej długości – stanowią ważne miejsce dla przygotowania posiłków, a także półkę na urządzenia dodatkowe typu sokowirówka, blender, mikser itp.. Lodówka wraz z zamrażarką powinny być odpowiedniej wielkości, energooszczędne zabudowane lub nie (te pod zabudowę zawsze są mniej pojemne) – wszystko zależy od ilości osób, które zamieszkują w danym domu lub mieszkaniu. Zlewozmywak – najbardziej praktyczny jest dwukomorowy z nieodzowną podręczną suszarką lub tak zwanym ociekaczem. Blisko zlewu może znajdować się zmywarka do naczyń – urządzenie dodatkowe, ale niezwykle praktyczne, bez którego trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie w kuchni. Zmywarka do naczyń oszczędza czas na czyszczenie brudnych naczyń, wodę, energię. Następna w kolejności jest kuchenka – obecnie jest to najczęściej jest to elektryczna płyta grzewcza. Pod nią jest umieszczany tradycyjnie piekarnik, a nad nimi okap – okap nie jest ozdobą, to praktyczne urządzenie, które pochłania nadmiar wydzielanej podczas gotowania pary oraz mocne zapachy, które nie chcemy, by dotarły do innych pomieszczeń. Całe najważniejsze wyposażenie kuchni powinno się znajdować niedaleko od siebie.
Spiżarnia
Spiżarnia – już na samo brzmienie tego słowa, wzdychamy z uwielbieniem i sentymentem. Nasze babcie prawie zawsze miały spiżarnię, w której trzymały konfitury, warzywa, owoce… Spiżarnia to taki praktyczny magazyn na produkty zapasowe. Niezbędna jest przede wszystkim wtedy, gdy zakupy robi się dość rzadko – na przykład raz w tygodniu. Rolę spiżarni powinny odegrać odpowiednio dopasowane meble kuchenne takie jak szafki. Może to być również duża, wolnostojąca szafa lub osobne pomieszczanie znajdujące się w pobliżu kuchni.