W kuchni bez wątpienia najważniejsze jest przechowywanie. Gromadzimy zazwyczaj w tych pomieszczeniach mnóstwo jedzenia, które może przydać się w jakimś kryzysowym momencie. Brak czasu na pójście do sklepu, niespodziewani goście, czy też nagły kryzys finansowy. Poza tym zawsze dobrze jest mieć pod ręką wszystkie najpotrzebniejsze produkty, z których można przygotować coś na szybko. Jednak kupienie dużych ilości jedzenia, wiąże się także z logicznym ich przechowywaniem.
Na samym początku warto pomyśleć o błędach, które bardzo często popełniamy przy przechowywaniu jedzenia. Chowamy produkty tam, gdzie wcale nie powinniśmy ich chować. Niestety pomimo tego, iż robimy zakupy w sklepach i dokładnie widzimy, jak są one rozmieszczone, bardzo często nie sugerujemy się tym w naszych własnych domach. Dlatego puszki z groszkiem i kukurydzą, czasem niepotrzebnie trafiają do naszych lodówek. Tam samo owoce i niektóre warzywa. Tym samym zabieramy sobie cenne miejsce w lodówce, w której musimy rozlokować jogurty, ser czy też mleko. Poza tym w lodówce zawsze warto mieć wolną półkę na schowanie tego, co zostanie nam z obiadu.
Puszki i pojemniki na poszczególne produkty
Jeśli już wyeliminujemy problem niewłaściwego przechowywania z naszej kuchni, powinniśmy się skupić na logicznym rozplanowaniu suchych produktów w szafkach. Zazwyczaj kupujemy je w konkretnych opakowaniach, warto jednak mieć sporo pojemników, do których można wszystko przesypać. To pozwala bardzo zaoszczędzić miejsce. Przede wszystkim takie pojemniki mają różne kształty. Czasem są bardzo smukłe i wysokie, przez co więcej rzeczy mieści się do szafki. Jeśli są kwadratowe i płaskie, można różne rzeczy ustawić jedno na drugim. Jeśli natomiast mamy zwykłe opakowanie mąki i herbaty, wówczas może być nam naprawdę trudno ustawić coś obok siebie lub na sobie. Takie opakowania bowiem nie są trwałe, czasem pękają bądź też są zbyt elastyczne, by coś mogło się na nich utrzymać. Dlatego kupno puszek metalowych, ceramicznych pojemników czy też drewnianych, jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Przede wszystkim można w nich wiele zmieścić, łatwo się je układa i świetnie prezentują się one w kuchni. Dodatkowym atutem jest to, że nic się z nich nie wysypuje. Są szczelne, więc nic nam również nie zawilgotnieje.
Oczywiście, by przechowywanie było naprawdę mądre, trzeba podzielić sobie szafki. Jedna szafka na makarony, mąkę, ryż i podobne produkty, druga natomiast na kakao, czekoladę do ciasta, aromaty itp. Musimy pamiętać o tym, iż sposób organizacji produktów, pomaga nam w szybszym znalezieniu wszystkiego. Dobrze jest mieć zatem sprecyzowane miejsca, w których odkładamy jakieś produkty.
Najlepiej jest blisko kłaść produkty, których często używamy. Natomiast to wszystko co wyciągamy z szafek znacznie rzadziej, powinno znaleźć się bardziej w głębi. Nawet jeśli wizualnie nie do końca nam się to podoba, powinniśmy postawić na takie właśnie rozwiązanie. Warto również zainwestować w pojemniki na podstawowe przyprawy, najlepiej umiejscowione na wygodnym stojaku. Taki stojak może stać sobie nawet na blacie. Wówczas przyprawianie zupy czy też innej potrawy, będzie znacznie ułatwione.