Okap w kuchni – gadżet czy konieczność?

Okap to nieodłączny element wyposażenia kuchni, spotykany w niemalże każdym domu. Jednak czy rzeczywiście jest aż tak potrzebny? Jakie funkcje spełnia i czy możemy z niego zrezygnować? Każdy, kto widział ściany i sufity w kuchni, w której nie zamontowano urządzenia z pewnością nie będzie miał wątpliwości.

Mokre zacieki, tłuste osady czy nieprzyjemne zapachy gotowania rozchodzące się po całym domu to problemy, których da się uniknąć. Prostym rozwiązaniem jest dobór odpowiedniego okapu, idealnie pasującego do naszej kuchni.

Okap – podstawowe funkcje

Eliminacja zapachów i pary wodnej powstałej podczas gotowania to podstawowe funkcje okapu. Wystarczy włączyć urządzenie, aby w krótką chwilę powietrze zostało oczyszczone, a pomieszczenie suche i świeże. Zachowanie w mieszkaniu dobrej jakości wdychanego powietrza oraz eliminacja wilgoci mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.

Nadmiar wilgoci może prowadzić do rozwoju osadów i grzybów szkodliwych dla ludzkiego organizmu. Oprócz tego, sprzątanie w kuchni z okapem jest zdecydowanie łatwiejsze, unikamy bowiem szorowania tłustej zalegającej warstwy.

Jak wybrać odpowiedni okap?

Obecnie w sklepach znajdziemy szeroką gamę okapów kuchennych. Dobrze dopasowany kształtem, kolorem oraz ogólnie wpisujący się w stylistykę pomieszczenia okap, może stać się istotnym elementem dekoracyjnym. Wybór modelu urządzenia zależy przede wszystkim od projektu kuchennej zabudowy.

W przypadku płyty do gotowania zamontowanej przy ścianie, musimy wybrać tzw. okap przyścienny, natomiast niezwykle modna i funkcjonalna kuchenna wyspa potrzebuje wyciągu mocowanego bezpośrednio do sufitu. Jeszcze do niedawna modele przyścienne charakteryzowała wyłącznie pozioma płaszczyzna pochłaniająca, obecnie na rynku pojawia się coraz więcej skośnych modeli kominowych, znacznie bardziej funkcjonalnych i estetycznych.

Dzięki nachyleniu pod odpowiednim kątem ułatwiają widoczność i dostęp do dalej stojących naczyń, są łatwiejsze w czyszczeniu, a także o wiele ciekawsze wzorniczo. Zastosowanie szkła i metalu jako obudowy sprawia, że tego typu okapy doskonale sprawdzają się w nowoczesnych, industrialnych kuchniach.

Umiejscowione centralnie okapy wyspowe przyciągają wzrok, są bowiem widoczne z każdej ze stron. Taka ekspozycja zmusza producentów do ciągłego technologicznego i wzorniczego rozwoju mechanizmów. Przykładem zastosowania innowacyjnych rozwiązań są okapy do złudzenia przypominające lampy.

Zamiast zwykłego pionowego przepływu powietrza, mamy działający we wszystkich kierunkach pochłaniacz, będący jednocześnie doskonałym źródłem światła. Okapy wyspowe i lampy w jednym są łatwe w montażu, a także niezwykle dekoracyjne.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Oprócz tego, że okap musi pasować do naszej kuchni powinien przede wszystkim skutecznie oczyszczać powietrze, aby tak się działo musimy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów takich jak:

  • wydajność czyli możliwa do przefiltrowania w ciągu godziny ilość powietrza podawana w m3/h. Poziom hałasu powstający podczas pracy. Dźwięk bardzo cichych okapów przy minimalnym trybie pracy to około 40dB.

  • rodzaj zastosowanego systemu filtrującego. Filtr tłuszczowy to łatwa do mycia aluminiowa kasetka idealnie zatrzymująca cząsteczki tłuszczu, natomiast filtr węglowy stosowany jest wyłącznie do pochłaniaczy pracujących w obiegu zamkniętym.

Współczesne modele okapów, idealnie wpisujące się w stylistykę wnętrza sprawiają, że urządzenie może być jednocześnie zarówno praktycznym elementem wyposażenia, jak i ozdobnym gadżetem w jednym. Miłośnicy klasycznych wnętrz bez trudu znajdą tradycyjne, dobrze znane formy, a zwolennicy nowoczesności mogą pokusić się o niestandardowe kształty czy materiały – wszystko zależy wyłącznie od naszego gustu i oczekiwań.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 − 2 =