Jaki blat kuchenny wybrać?

Wybór blatu kuchennego wbrew pozorom nie jest łatwym zadaniem. Obecnie na rynku dostępnych jest bowiem bardzo dużo różnorodnych blatów, osoby, których celem jest wybranie najlepszego możliwego blatu kuchennego, powinny najpierw zapoznać się z ich rodzajami. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że blat kuchenny może nadać kuchni właściwego charakteru, to właśnie od niego zależy jak będzie prezentowało się to pomieszczenie.

Blat drewniany

Ogromną zaletą blatu drewnianego jest przede wszystkim odporność na zalania, szczególnie wtedy gdy został wykonany z bardzo dobrej jakości drewna. Funkcjonalność blatu drewnianego polega na tym, że gdy będzie właściwie pielęgnowany będzie mógł służyć przez długie lata. Blaty drewniane wystarczy zabezpieczyć poprzez pokrycie lakierem akrylowym. Można je również polerować czy ścierać specjalnie do tego przeznaczonym urządzeniem warstwę wierzchnią. Z kolei używając lakieru można nadać blatu drewnianemu wybrany przez nas odcień. Należy jednak mieć świadomość, że blat drewniany nie jest odporny nie tylko na zarysowania, ale również wysokie temperatury.

Blat ceramiczny

W przypadku blatu ceramicznego można użyć własnej wyobraźni, gdyż wybór płytek z których można go stworzyć jest bardzo duży. Przede wszystkim płytki ceramiczne odporne są na różnego rodzaju zalania czy zarysowania. Do minusów należy zaliczyć częste uleganie pęknięciom. Warto zatem kupić jedno pudełko więcej, gdyż podczas ewentualnego zniszczenia można będzie je wymienić.

Blat laminowany

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że blat laminowany jest wykonany z płyty wiórowej, a następnie na nią nakłada się kilkanaście warstw papieru. Klient decyduje o tym, jaki wybór wzoru ma znajdować się na górnej warstwie. Blaty laminowane wybierane są przez klientów przede wszystkim dlatego, że są tanie. Kolejną zaletą blatów laminowanych będzie bardzo duży wybór jeżeli chodzi o wzory i kolory. Warto również pamiętać, że blaty te nie będą odporne na zarysowania oraz zalania.

Blat z kamienia

Z kolei blat z kamienia jest nie tylko drogi, ale również jego dopasowanie do szafek kuchennych również może sporo kosztować, gdyż obrabiany jest w odpowiednio do tego przystosowanych zakładach. Do zalet blatów z kamienia należy zaliczyć odporność na zarysowania, a także na bardzo wysokie temperatury. Warto również wiedzieć, że blat z kamienia będzie zimny w dotyku.

Blat z kamienia syntetycznego, czyli konglomeratu

Należy mieć świadomość, że blaty kompozytowe, czyli z konglomeratu zyskały swoją ogromną popularność przede wszystkim dzięki swojej trwałości oraz solidności. Ponadto blat z z kamienia syntetycznego jest nie tylko lekki, ale także nie jest zimny, gdyż bardzo szybko może nabierać temperaturę z otoczenia. Blat z kamienia syntetycznego odporny jest również na zalania oraz bardzo wysoką temperaturę. Do wad blatów z konglomeratu trzeba zaliczyć fakt, że bardzo łatwo można zarysować jego powierzchnię. Oczywiście nie trzeba się tym zbytnio przejmować, ponieważ możliwe jest jego późniejsze polerowanie.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 − dziewięć =